O kávě Diria

O kávě Diria

Společnost se značkou Diria se zrodila jako družstvo před 61 lety, přesně 21. března 1962, s kapitálem 8 000 dolarů. Vzniklo z iniciativy 23 producentů z provincie poloostrova Nikója, kteří v té době potřebovali zpracovávat a prodávat kávu. Kvůli obtížím s dopravou kávy do přístavu v Paquerě v Puntarenas to nebylo snadné. Historicky se převážela na vozících z plantáží do přístavu, což přinášelo vysoké náklady a mnoho pracovních dnů. Z těchto důvodů se nadace Coopepilangosta R.LF postavila do pozice řešení pro zpracování a prodej kávy jejich předků.

V současné době je hlavním cílem družstva vyvíjet nové projekty udržitelné výroby a diverzifikovat produkty s vysokou přidanou hodnotou.

 Bez názvu (1300 x 900 px) (5)

JAKÉ JSOU JEJICH CÍLE?

1. Usilovat o efektivitu a inovace ve výrobě, industrializaci a komercializaci kávy s cílem posílit proces otevírání nových tržních prostředí.

2. Vytvářet opatření a podpůrné programy pro sociální a environmentální řízení s cílem zapojit komunity vlivu do procesů adaptace a zmírňování změny klimatu.

3. Podporovat model oběhového hospodářství s produkty s přidanou hodnotou, které zlepšují socioekonomické a environmentální podmínky obyvatelstva v oblasti Nicoya.

Vyrábět, zpracovávat a prodávat kávu, jakož i další zboží a služby, s vysokými standardy kvality prostřednictvím účinného a efektivního využívání lidských zdrojů při zachování harmonie s životním prostředím. Naše káva z modré zóny Nicoya, která je ve světě jedinečná, má vynikající vůni, chuť a texturu a také komplexní kyselost, typickou pro klimatické a environmentální podmínky tohoto regionu.

Návrh bez názvu (18)

UDRŽITELNOST

Budoucnost kávy je udržitelnost. V Diria se odpovědnost k životnímu prostředí objevuje již od počátku díky iniciativám na zalesňování a ochrany přírody na poloostrově Nicoya, které vznikly v 80. a 90. letech. Od té doby se na environmentální strategie navazuje jako na hnací sílu socioekonomického rozvoje regionu.

Při procesu zalesňování se upřednostňuje použití původních stromů, ohrožených druhů v regionu a užitkových stromů, které dodávají půdě důležité živiny a poskytují kávovníkům vhodný stín.

V lesních systémech, které doprovázejí kávovníky, se používají původní a užitkové dřeviny, jako např: Poro, guaba, guachipelin, guapinol.

 

Návrh bez názvu (19)

 

SOCIÁLNÍ ZODPOVĚDNOST

Prostřednictvím solidarity a transparentnosti družstvo prosazuje kooperativní hodnoty a etiku, aby zajistilo prospěch spolupracovníkům, rodinám a výrobním komunitám.

Většinu peněz v družstevním sektoru dostává producent kávy, který obdrží z pevné ceny 70-75 % za zelené boby. Společenská odpovědnost družstva je jedním ze základních pilířů práce na rozvoji regionu Nicoya. Prostřednictvím solidarity a transparentnosti družstvo prosazuje hodnoty a etiku, aby zajistilo prospěch spolupracovníkům, jejich rodinám a producentským komunitám. Součástí je také podpora a péče o seniory, školy a vysoké školy.

 

MODRÁ ZÓNA NICOYA

Káva Diria má jedinečnou oblast původu na světě a je výhradním producentem, zpracovatelem a prodejcem kávy na národních i mezinárodních trzích. Výrazná modrá zóna Nicoya je možná díky výjimečné dlouhověkosti našeho obyvatelstva díky mimořádným stravovacím návykům, spojení s přírodou, pohybu a duchovnosti, které se vyskytují v oblasti vlivu družstva; postupy, které se přenášejí prostřednictvím hodnot, soužití a chuťového zážitku do našeho šálku kávy.

Káva Diria je jediná káva, která se vyrábí, zpracovává a prodává v modré světové zóně.

 

Bez názvu (1300 x 900 px) (6)

 

SPECIÁLNÍ KÁVA

Speciální procesy kávy Diria jsou revolucí ve zpracování kávy. Přidávají hodnotu "zlatému zrnu" prostřednictvím zavádění různých procesů zpracování kávy na neexperimentálních mikrolotách. Po zpracování se družstvo prioritně zaměřilo na vytvoření zážitku v každém šálku kávy; zvýraznění chutí, ovocných a citrusových textur a zvláštní kyselosti, které konkurují nejvyšším parametrům exportních trhů.

 

Co je to mikrolot?

Nejběžnější definice mikrolotů říká, že se jedná o malá a exkluzivní množství kvalitní kávy, která jsou zároveň cenově dostupná. To znamená, že můžeme lokalizovat farmu, kde byly vypěstovány. Ale kdyby to tak bylo, bylo by to příliš snadné. Tak jednoduché to není a existuje několik různých definic.

"Termín mikrolot je oblíbený mezi mnoha producenty kávy třetí vlny," píše Perfect Daily Grind. "Tato vlna se vyznačuje uvědoměním si důležitosti trvale udržitelné produkce kvalitní kávy, která byla pečlivě připravena, a která zákazníkům poskytuje jedinečný zážitek. Z tohoto pohledu by používání označení mikrolot mělo teoreticky přinést výrobcům řadu výhod."

 

Návrh bez názvu (22)

 

A TEĎ K NÁZVU, PROČ KÁVA DIRIA?

 

Společnost Coopepilangosta R.L vzdává hold svým předkům na poloostrově Nicoya, protože původní území Matambú se nachází v kantonu Hojancha; poslední původní obyvatelé z mezoamerické oblasti Střední Ameriky. Závazek družstva s Matambútem přesahuje vztah vzájemné spolupráce; kde většina spolupracovníků, kteří stojí za vynikajícím šálkem kávy, pochází z domorodého území.

 

Cacique (náčelník) Diriá, hrdina mezoamerické oblasti, byl prvním domorodcem, který se v roce 1523 vzbouřil proti Španělům.

 "Diri" kopec /"á" malý

Návrh bez názvu (23)¨

 

Přečtěte si také, jak naše spolupráce začala. :)

Číst článek
1 položek celkem