O nás

Jak to celé začalo?

Seděla jsem na vypůjčeném picku-pu a popíjela pivko. Těšila se na první zkušenost z coffee tour, protože jako velký milovník kávy jsem si toto při své návštěvě na Kostarice nemohla nechat ujít. Zarezervovala jsem si tour v jedné z plantáží v oblasti, kterou jsme neměli v plánu na Kostarice jinak navštívit, a protože by nám z kostarické mapy chybělo navštívit pouze tuhle oblast, volba byla jasná. Diria coffee tour.

5_1


Zpátky k tomu pickupu. Čekali jsme v pražírně na Pabla, místního šikovného kluka s velkými ambicemi a láskou k této kávě, který si na nás udělal výjimečně čas v neděli, protože tours běžně probíhají pouze ve všední den. Díky tomu nám věnoval více pozornosti a trpělivě zodpovídal všechny naše dotazy týkající se pěstování, oblasti Nicoya, následnému pražení a výrobě kávy. Dozvěděli jsme se víc než bylo třeba, ale možná proto jsme se do celého příběhu tak zamilovali.

 

První doušek kávy se nám rozplynul na jazyku a můj taťka, který se tour zúčastnil se mnou, pronesl: "Mňam to je dobrý, to ale není kafe, ne?" Pablo se smál, protože to kafe bylo. Jen bylo jiné než to, na které byl zvyklý tady z domu. Já už podobnou kávu ochutnala, ale takhle bohatou, nasládlou chuť, která nám explodovala v puse jsem nezažila (Šlo o kávu Peaberry).

 

Návrh bez názvu (16) 

 

Letmo jsem při počáteční diskuzi s Pablem prohodila: "Není tohle náhodou jedna z modrých oblastí? Nedávno jsem viděla dokument na Netflixu*, kde se o modrých zónách mluvilo a dozvěděla jsem se, že se jedna nachází někde tady, na Kostarice". Pablovi se samozřejmě rozsvítily oči, protože ten dotaz nečekal a chtěl nás tím překvapit v průběhu povídání o kávě Diria. Rozbušilo se mi srdce, protože jsem ochutnala jednu z nejlepších káv na světě a ještě takovou, která jako jediná na světě pochází z modré zóny. Moje zvědavost se zvedla a už jsme vedli pouze dialogy plné obohacujících informací, při nichž jsme se dostali k diskuzi o tom, že jako jedni z mála podporují prodejem kávy místní plantážníky a věnují jim až 75 % částky z celkové ceny za kávu, nebo že při procesu mytí kávových zrn recyklují vodu. Jako vážně, mají tam 4 větší nádrže, kterými postupně voda proudí a na mytí zrn se používá stále jedna a ta samá (samozřejmě v konečné fázi čistá). Dešťová a místní voda se tak 100% využije na zavlažování plantáží, což je nyní, při globálním oteplování, obzvláště důležité.

 

*Netflix: Live to 100: Secrets of the Blue Zones (Dan Buettner)

Návrh bez názvu (17)

 

Pak se to stalo. Cože, oni jsou udržitelní, podporují místní, mají kávu z modré zóny a ještě takovou, že jsem lepší nikdy nepila? Ok, Pablo, kde si ji můžu v Čechách koupit, kdo ji distribuuje a prodává, protože jsem přijela s malým batohem a víc jak 2 pytlíčky 340 g balení se mi na cestu zpátky nevejde. Pablo se na mě smutně podíval a říkal, že pro Českou republiku nemají zastoupení a káva tam není k dostání. Trochu jsem zesmutněla, protože mi bylo líto, že kávu nikde jinde nekoupím, ale říkala jsem si, že si pro ní ještě někdy zajedu nebo si ji na dálku případně objednám. Asi po dvou hodinách zpracování všech informací v hlavě to bylo jasné, tu kávu přeci musí ochutnat i ostatní, nemůžu si ten zážitek nechat pro sebe a sobecky o tom jen vyprávět.

 

Návrh bez názvu (15)

 

A tak se to stalo. Nakoupila jsem první várku balení kávy Diria pro všechny své známé, co si o ní řekli, postavila e-shop a pustila se do šíření osvěty o této kávě po celé České republice.

 

A teď se přiznej, už jsi ji ochutnal?!

 

Děkuji Pablovi a týmu Diria za pomoc s dovozem kávy a jsem ráda, že teď už se z ní můžeme těšit my všichni :))

 

PS: Díky naší zvědavosti nás Pablo vzal na místní plantáže, poštěstí se to opravdu málokomu, a proto mám tu čest vám sem vložit pár fotek z plantáží.

 

Vaše Andrea

 

Návrh bez názvu (14) Návrh bez názvu (15) 3_1 4_1 5_1 Návrh bez názvu (16)

 

Číst článek
1 položek celkem